Супровідний лист до резюме, що привертає увагу роботодавців

Супровідний лист – це важливий документ при виборі кандидата, який додається до резюме під час подачі заявки на роботу. Роботодавець бачить супровідний лист раніше, ніж резюме, і від цього документу може залежати чи буде переглянута ваша заявка на роботу.

Важливість супровідного листа

  1. Персоналізація: супровідний лист дозволяє вам персоналізувати вашу заявку під конкретну вакансію або компанію. Ви можете підкреслити, чому саме ви підходите для цієї позиції та що саме привертає вас в компанії.
  2. Підсилення резюме: хоча резюме надає загальний огляд вашого досвіду та навичок, супровідний лист дозволяє детальніше розглянути аспекти вашої кар’єри, які особливо важливі для конкретної ролі.
  3. Пояснення перерв у кар’єрі: якщо у вас є періоди в резюме або CV, коли ви не працювали або займались іншими проектами, це може викликати недовіру або підозри у роботодавців. Супровідний лист дозволяє пояснити причини цих перерв та навпаки переконати роботодавця у вашій мотивації та готовності до нових викликів.

Супровідний лист до резюме має великий вплив на роботодавця та дозволяє детальніше описати ваші навички та інші моменти, які упущені в резюме. Але як правильно створити супровідний лист?

Як написати супровідний лист?

Для того, щоб супровідний лист зіграв вам на користь, використовуйте наступну структуру:

  1. Персоналізація: Зазначте, до кого ви звертаєтесь і де ви знайшли вакансію. Вкажіть, чому ви цікавитеся саме цією позицією та компанією. Бажано також вказати якісь моменти, пов’язані саме з цією компанією, якщо такі є (наприклад, ви колись робили проектну роботу для них або ваші знайомі працювали тут)
  2. Структура: Розділіть лист на вступ, основну частину та завершення. Вступ повинен вказати ваші ім’я, позицію, на яку ви претендуєте, та ціль листа.
  3. Опишіть ваш досвід: В основній частині розкажіть про свій досвід і релевантні навички. Підкресліть досягнення, які найбільше відповідають вимогам вакансії. Зазначте все, що пов’язане з цією вакансією, щоб виділити свій досвід та показати сильні сторони.
  4. Мотивація: Поясніть, чому вас приваблює ця позиція та компанія. Зазначте як ваші професійні цілі перетинаються з політикою компанії та відповідність до ідеології.
  5. Завершення: Подякуйте за увагу, виразіть готовність до співбесіди та надайте контактні дані для подальшого зв’язку.
  6. Редагування і перевірка: Переконайтеся, що лист містить коректну граматику і правильно відформатований. Попросіть когось переглянути його перед відправленням.

Ми роздивились приблизний зразок супровідного листа, але як написати його таким чином, щоб роботодавець звернув увагу саме на вас?

Як написати супровідний лист, щоб привернути увагу роботодавця?

how-write-cover letter
  1. Почніть з особистого звернення: використовуйте ім’я людини до якої звертаєтесь або назву компанії, щоб показати індивідуальний підхід. Це звучить очевидно, але не всі люди користуються цим, проте особисте звернення дуже добре працює.
  2. Використовуйте наглядний приклад або досягнення: розкажіть про найбільші досягнення та наведіть приклад успішного кейсу. Звісно вам треба скласти перше враження про вас, тому необхідно викликати емоцію. Але ніколи не брешіть у супровідному листі або резюме про свої навички та досягнення.
  3. Зверніть увагу на спільні цілі: дізнайтесь про цілі, слогани та політику компанії та підкресліть, як ваші цілі узгоджуються з їхніми. Це викликає у роботодавця відчуття, що ви саме той, хто їм потрібен.
  4. Задайте запитання або виведіть їх на діалог: використовуйте питання або провокативні твердження, що стимулюють мислення, показують вашу зацікавленість та змушують відповісти. Деякі люди розуміють цей пункт занадто буквально і намагаються викликати емоцію будь-якими методами, але це має бути лояльно і непомітно.
  5. Виділяйтесь з натовпу: використайте незвичайний аспект своєї кар’єри або особистості, що допоможе виділитись від інших кандидатів. Вкажіть, що ви вважаєте своєю сильною стороною і як це може допомогти в робочому процесі.
  6. Створіть короткий, але цікавий супровідний лист: уникайте загальних фраз та створіть короткий текст, щоб роботодавець не втомився читаючи його, а навпаки захотів дізнатись більше і поспілкуватись з вами. Тоді вам стане у нагоді майстерність співбесіди.

Давайте роздивимось типові помилки при створенні супровідного листа та зрозуміємо як точно не треба писати супровідний лист.

Типові помилки при написанні супровідного листа

  1. Занадто загальний текст: використання простих, загальних, шаблонних фраз, які зовсім не запам’ятовуються та не виділяються. Завжди адаптуйте лист під кожну вакансію.
  2. Граматичні та орфографічні помилки: грамотність супровідного листа також впливає на відношення майбутнього роботодавця. Можливо помилки у тексті допоможуть вам виділитись, але точно не в кращу сторону. Перевіряйте текст перед тим, як надсилати його роботодавцю.
  3. Відсутність структури: коли ви пишете текст без чіткої структури, роботодавець не розуміє яка його мета, що він має побачити та навіщо взагалі створений цей документ. Здається, що наявність вступу, основної частини та закінчення це шкільна вигадка, проте наявність структури спрощує сприйняття інформації та дозволяє передати читачу основну ідею написанного. Використовуйте структуру, щоб людина, яка це читає, могла зрозуміти мету цього листа, розкриття вашої особистості та висновки.
  4. Повторення резюме: досить розповсюджена помилка коли люди не знають що ще про себе розповісти і банально повторюють резюме. Можливо в такому випадку супровідний лист викличе зацікавленість, але коли роботодавець перейде до резюме, він відчує розчарування, адже він очікував щось незвичайне, а там буде та ж сама інформація.
  5. Занадто довгий лист: занадто довгий лист ніхто читати не буде.
  6. Відсутність ентузіазму: дуже цікава і не очевидна помилка. В кожному офісі, на заводі тощо, дуже багато таких працівниців, які приходять на роботу та працюють, щоб дожити до кінця робочого дня. У кожного роботодавця вистачає немотивованих працівників, які не проявляють ентузіазму, а просто виконують задачі. Тому супровідний лист без ентузіазму нікого не зацікавить. Сухий, беземоційний текст буде викликати лише негатив та скоріш за все ви отримаєте відмову.
  7. Невідповідність вимогам: у будь-якій вакансії є вимоги і існують вони не просто так. В супровідному листі необхідно вказати, що ви саме та людина, яку вони шукають і повністю відповідаєте вимогам компанії.
  8. Відсутність заклику до дії: це найбільш неочевидний фактор, адже ми всі думаємо, що все залежить від роботодавця і він сам вирішить брати вас на роботу чи ні. Але, якщо ви в супровідному листі вкажете заклик до дії, наприклад “подзвоніть мені та ми зможемо поспілкуватись детальніше”, “дайте відповідь, я готовий до роботи”, тоді ви зможете виділитись серед інших та вам дійсно вдасться наштовхнути роботодавця на відповідь. Такий заклик зазвичай сприймається як трохи нахабний, але правильно створений заклик до дії викликає саме позитивні емоції.

Зразок супровідного листа

Шановний, Віктор Іванович,

Мене звати Сергій, мене зацікавила ваша вакансія і я, як SEO спеціаліст з досвідом понад 7 років, можу бути корисним на цій посаді.

На минулому місці роботи в компанії “Розетка”, я відповідав за аналіз та розвиток семантичного ядра. За декілька років я став спеціалістом у своїй справі та розширив семантику компанії на 115% (це дуже гарний результат для компанії таких масштабів).

Чому я хочу працювати саме у вашій компанії? Мені подобається, що ви робите акцент на репутації компанії та завжди робите все на совість, моя політика співпадає з вашою, я вважаю, що якість набагато важливіша за швидкість.

Я буду чекати вашого дзвінка, щоб відповісти на всі ваші запитання та вже готовий до роботи!

З повагою,

Сергій

Висновок

Супровідний лист – це так само важливий документ, як резюме і він впливає на першу думку роботодавця про вас та ваші навички. Якщо ви хочете, щоб вас взяли на роботу – напишіть правильний супровідний лист (зробіть правильну структуру, використовуйте звернення, зверніть увагу на спільні цілі та заклики до дії). Не використовуйте типових помилок, адже тоді ви будете як всі та не зможете виділитись в очах роботодавця.

Вам також може сподобатися